HTML

theVIEW

A nevem Farkas Zoltán. E blog munkáságom bemutatására hivatott. Designerként, grafikusként és projekt menedzserként is tevékenykedem. A theVIEW egy korábbi baráti kezdeményezés neve volt, amit később én örököltem meg. Azóta e művésznév alatt tevékenykedem, bízom benne, egyre többek tetszésére és egyre jobb és jobb referenciákkal.

Friss topikok

  • Szabó Krisztián: Cső haver, már rág kiszurtalak ám, mesélj miujság veled! Látom egész frankó munkákat csinálsz, csa... (2008.08.06. 09:32) Fátyol fel ...
  • Takácsné Márkos Enikő: Tetszik a névjegykártya,jó ötlet a háttér,csak a név a baloldalon,lentről felfelé olvasva,nekem fu... (2008.02.13. 14:27) Névjegykártyák - ajándékba ...

Letölthető anyagok

2008.01.19. 18:18 WalkStreet

Krav-Maga - megtapasztalva és formázva

Az egész egy Frei Tamás műsorral kezdődőtt.

Először hallotam Imi Lichtenfeld nevét, a magyar származású volt neves sportoló és közelharc-kiképzőét, a Krav-Magáét, amit ő fejlesztett ki, hogy egy bárki számára ésszel és taktikus gondolkodással alkalmazható önvédelmi rendszert oktathasson győkereitől távol, Izraelben.

Mivel magyarországon is van ilyen jellegű tanulásra lehetőség - bár a rendszer a hadseregből indult, ahogy az internet is - , civilként is bekapcsolódhattam a képzésbe és egy életre szóló tudást kaphattam. Sajnos az eredeti Imi Lichetenfeld által alapított iskolát követő hivatalos IKMF (International Krav-Maga Federation) magyarországi szervezet mellett itthon is vannak olyanok, akik az eredeti rendszertől elszakadva oktatják a krav-magát, aminek hátránya - és ezt főleg a tanítványok sínylik meg - , hogy mivel több millió ember kerül kényes, veszélyes és utólag kielemezhető szituációkba nap mint nap, ezen információkból folyamatosan fejlődő rendszerből ilyen módon kimaradnak. Emellett nem is szólva arról, hogy az önvédelem nem feltétlen szól arról, amit sok ilyen helyen tapasztaltam, hogy az ember 24 órában azt nézi, ki fogja megtámadni, ki akarja bántani. Ebbe bele lehet örülni, nem is szólva arról, hogy ha mindenki a másikban potenciális ellenséget lát és arra gondol, miként fogja az első gyanús mozdulatra jól kupánvágni, akkor akár egy tüsszentésből is könnyen lehet tömegverekedés, pedig egy szimplán jó gesztusból átnyújtott zsebkendő esetleg még egy kedves mosolyt is eredményezhet.

Persze vannak szituációk, amikor az ermbernek meg kell tudnia védeni önmagát, vagy szeretteit, de akkor is az a cél, hogy ésszerűen, higgadtan, tudatosan, nem örült, dühödt állatként reagáljunk a helyzetre. Több minden más mellett az állatoktól az agyunk emberi módon való használata, a tanulás ilyen mértékű képessége különböztet meg. Ha már van, akkor használjuk. Talán akkor képesek leszünk figyelni is a másikra, úgy, mint egy emberre.

Azt nem lehet szóval leírni hogy milyen érzés, amikor a ma élő legmagasabb szintű Krav-Maga Instructor, Eyal Yanilov tudásából, közvetlenségéből, nyugodtságából egy pár órás szösszenetnyit lát az ember és tudja, hogy ő még a mai napig tanul a diákjaitól, az oktató társaitól a világ minden pontjáról és nem átall minden nap az újabb megoldásokat beleépíteni az oktatott módszerek közé. Fantasztikus ember, örülök, hogy találkozhattam, tanulhattam tőle és kezet rázhattam vele.

Egy interjú Eyal Yanilov-val, ami akkor készült, mikor Magyarországon járt - gyakran teszi egyébként -, hogy a hazai Krav-Maga instruktorok képzését felügyelje és ő is oktassa a leendő oktatókat.

Ajánlani tudom mindenkinek, nőknek, fiataloknak, civileknek, taxisoknak, biztonsági őröknek és szinte mindenkinek, aki veszélyeztetett munkát végez.

Mivel az oktatók és a oktatóttak száma is egyre bővül kis hazánkban is, egy nagyobb oktatási központ létrehozása kapcsán kértek fel logó és arculattervezésre, amit örömmel elvállaltam.

Megbízó: Lakatos Péter - IKMF Magyarország - www.krav-maga.hu

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://theview.blog.hu/api/trackback/id/tr74303524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása